donderdag 22 november 2012

PvdA-Kamerlid Recourt is Technologisch Conservatief

Aan de hand van nu.nl

De PvdA en de VVD omarmen allebei het idee van een nieuw downloadverbod. Dit bleek gisteren uit een debat in de Tweede Kamer over het auteursrecht. Met de steun van de PvdA en de VVD zou er een Kamermeerderheid zijn voor de invoering van verdere blokkades op de vrije circulatie van informatie.

Wel wordt er duidelijk gemaakt dat een algemeen downloadverbod niet van sprake is. Alleen degene die bedrijfsmatig gebruikmaken van het materiaal zullen worden aangepakt. Het is mij niet duidelijk hoe dit willen doen. Je zou kunnen zeggen dat er limiet komt op het downloaden – net zoals een te hoge energie rekening kan duiden op een wiet plantage – maar dit bewijst geen bedrijfsmatig gebruik. Misschien gaan ze extra letten op je bankrekening, wat er alleen voor zou zorgen dat mensen gaan overstappen naar het gebruik van alternatieve methodes van betaling – zoals Bitcoins. Misschien zijn ze van plan je harde schijf te onderzoeken, ook dit zal leiden tot de groei in het gebruik van encryptie systemen als Truecrypt.

Hoe ze het ook wenden of keren willen; een download verbod is onmogelijk te handhaven als het op digitale bestanden aankomt. Vroeger was het makkelijker om auteursrecht af te dwingen omdat fysieke objecten geproduceerd moesten worden door fabrieken en verkocht moesten worden in winkels. Nu zijn de kosten van het reproduceren van bestanden bijna nihil. Een computer is gebouwd om bits te kopiƫren; hier kan geen wet tegen op.

Ook ontgaat de heer Recourt en de heer Teeven een heel belangrijk punt. Het 'illegaal' handelen in auteursrechtelijk beschermde goederen werkt niet hetzelfde als een platenwinkel. Je betaalt niet om een bestand te downloaden. Je betaalt soms om deel uit te maken van een forum waar dan ‘tegen de regels van het forum in’ torrentlinks geplaats worden. Andere torrentproviders werken compleet op basis van donaties. Deze innovatie op het gebied van geld verdienen aan informatie is het hele idee achter piraterij.

De oude manieren om geld te verdienen werken nu niet meer. Honderd jaar geleden kon je een plaatje maken die je kon verkopen. Toen was er geen internet om bestanden te delen, dus ging iedereen die je plaat wou luisteren naar de platenwinkel om hem te kopen. Nu zijn we honderd jaar verder en de mensen in de entertainment business zijn er van overtuigd dat het nog steeds op de oude manier zou moeten kunnen. Maar helaas, de technologie is veranderd en de markt heeft zich hier op aangepast. De enige reden dat de entertainment business het nog zover heeft weten te redden door het gebruik van de overheid. De overheid is de gene geweest die de onrechtvaardige auteursrechten jaren lang heeft helpen afdwingen. Nu heeft de technologie ook de overheid ingehaald. De politiek is technologisch zeer conservatief.

Dus, piraten, ga lekker door met downloaden. Trek je niet zoveel aan van de heren in Den Haag. Stop alsjeblieft om je politiek in te zetten voor een hervorming van het auteursrecht. Laat de entertainment branche, de farmaceutische bedrijven en de schrijvers zelf hun inkomststrategieƫn maar hervormen. Onze rol is om consument te blijven, wij hoeven hun problemen niet op te lossen. Het is tijd om in te zien dat intellectueel eigendom geen eigendom is maar een monopolie op informatie en een aanval op vooruitgang. Het is tijd om ons te ontdoen van het auteursrecht en de overheid die het jarenlang instant heeft weten te houden.

__________________________________________________________________________

C.Elderhorst is a translator for the Center for a Stateless Society (c4ss.org), from the Netherlands, living in the Amsterdam area.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten